Nieuwe privacywetgeving EU Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nieuwe AVG privacywet (EU)

Nieuwe AVG privacywet
 

NIEUWE AVG PRIVACY VAN KRACHT

Vandaag op 25 mei 2018 is er een nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming privacywet (afgekort AVG) van kracht, deze wet vervang de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP). Binnen de Europese Unie bestonden verschillen soortgelijke wetten maar met de ingang van de nieuwe AVG zal er één privacywet komen voor de gehele EU. De privacyrechten voor klanten en gebruikers worden hierdoor uitgebreid en versterkt.
(Ps. Internationaal staat de AVG privacywet ook bekend als “General Data Protection Regulation (GDPR)”).

VOOR WIE ?

Alle bedrijven/organisaties/stichtingen/verenigingen maar ook ondernemers/zzp-ers/midden en klein bedrijven moesten voor 25 mei 2018 klaar zijn voor deze AVG privacywet. Ik heb gelezen dat als u niet voldoet aan deze nieuwe privacywetgeving dat kan dat een flinke boete opleveren met een sancties van zelfs 20 miljoen euro!!!?? Of een boete van 4% van uw wereldwijde omzet ?!
Al denk ik niet dat ze gelijk gaan smijten om iedereen een boete te geven, maar goed… niemand wil onnodig een boete lijkt mij ;)

U krijgt al te maken met deze nieuwe wet door bijvoorbeeld het versturen van een (digitale) offerte, factuur, nieuwsbrief of wanneer u afspraken met klanten bijhoud, contactgegevens van klanten (zoals adres, e-mailadres of telefoonnummers) of personeelsinformatie opslaat.

Naast NAW gegevens vallen ook gegevens gekoppeld aan IP-adressen, cookies en dergelijke onder de nieuwe wet. Ook als u niet weet wie er schuilgaat achter deze gegevens, moet u ze als privacygevoelig behandelen. De nieuwe AVG wet dwingt ondernemers tot meer actie en maatregelen. De nadruk van de verordening ligt op dat u (meer) verantwoordingsplicht heeft en u moet kunnen aantonen dat u zich aan de wet houdt.

Veel gestelde vragen over AVG staan ook op VPN.nl

Op de website van https://www.vpn.nl/faq/avg staan een aantal FAQ’s waarin duidelijk wordt omschreven wat AVG is, wat het inhoud, voor wie het is, wat de regels zijn … etc etc. Mogelijk een goede start dus om meer erover te leren. Met dank aan Thomas voor het attenderen over deze site :)

10 STAPPEN PLAN

Op de website van Autoriteit persoonsgegevens heb ik een tien stappen plan gevonden om je voor te bereiden op de AVG, klik hier.

AVG WET IN EEN NOTENDOP

En nog een ander pdf die misschien nog handiger is, dit is een overzicht “AVG wet in een notendop”:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/sites/default/files/atoms/files/notendop_avg.pdf.

Lees online meer over de AVG wet;

Als je het aan mij vraag veranderd er eigenlijk niet heel erg veel, de nieuwe wet is er alleen voor (naar mijn mening) om de eindgebruiker/klanten beter te beschermen tegen de hele grote bedrijven/organisaties.
Heel veel punten waren al zoals de nieuwe AVG door de WBP, dat mensen zich daar niet altijd aan hielden is een ander verhaal en dat er actief boetes zullen worden gegeven zal moeten blijken maar misschien ook wel goed.

Als laast wil ik zeggen dat ik geen jurist ben en dat ik niks verzamel op deze site, ik verkoop geen gegevens (misschien wel voor een paar miljoen LOL nee geintje). En alle tekst is voorbehouden op schijffouten en dat kunnen er best wat veel zijn #ZelfKennis ;)

Tot zover… ik zal nog een andere post maken over hoe je je WordPress site AVG proof kan maken maar daarover snel meer.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *